logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Pooglenitev hrastov
Biscogniauxia mediterranea
Glive


pooglenitev hrastov


trosnjak pod skorjo cera


trosnjak na malem jesenu

SEZNAMI:        

IZVOR: Južna Evropa

PRVI PODATEK: 2003

POTI VNOSA: trosi, rastlinski material

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, HU, HR

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: trosišča dozorijo junija–avgusta

OPIS: Gliva je pogosto prisotna v zdravem tkivu (endofit), njena parazitska narava se izrazi ob sušnem in vročinskem stresu. Do leta 2003 je bila poznana kot pogost povzročitelj pooglenitve hrastov, predvsem hrasta plutovca v Mediteranu. Je značilnica podnebnih sprememb. Simptomi: skorja odmira, poka in odpada, pod skorjo se v naslednjem letu razvijejo trosnjaki črni kot oglje, so podolgovati z dvignjenim robom, 1,8–7 cm dolgi (včasih pa tudi do 40 cm), ki se lahko zraščajo med seboj.

HABITAT: Pojavlja se predvsem na ceru in puhastem hrastu, redko pa tudi na malem jesenu, javoru in drugih listavcih ob sušnem in vročinskem stresu.

STATUS: Našli smo jo po vsej Sloveniji. Najpogosteje se pojavlja v jugozahodnem in severovzhodnem delu Slovenije prvi dve leti po ekstremni suši.

VPLIV: Obolelo drevo se posuši. V primeru suše in vročine se lahko posuši na tisoče hektarjev cerovih gozdov. Poškoduje lahko zelo veliko število različnih vrst listavcev, zato je njen potencial izredno velik.

PODOBNE VRSTE: Novčičasti skorjeder (Biscogniauxia nummularia) in druge vrste iz rodu skorjederov.

Podobne vrste

•  Novčičasti skorjeder
Biscogniauxia nummularia

Znaki: Odmiranje skorje v obliki klinov ali pasov, trosišča v obliki črnih novčičev. Odmrli deli skorje se kasneje luščijo in odpadajo. Mladi trosnjaki so prekriti z opnastim odpadljivim slojem, ko ta odpade, se sprosti črna površina strome v obliki krogov (novčičev) velikosti 5–20 mm.

   
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave