logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Ameriški lizihiton
Lysichiton americanus
Rastline


Listi in cvet ameriškega lizihitona


Listi in cvet ameriškega lizihitona


Cvet ameriškega lizihtona.

SEZNAMI:        

IZVOR: Zahodna obala ZDA

PRVI PODATEK: Leta 2017 na območju Drenika (Ljubljansko barje)

POTI VNOSA: Okrasna rastlina, ki se uporablja predvsem za zasaditve ob ribnikih. Hortikultura.

SOSEDNJE DRŽAVE: -

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: marec do avgust

OBDOBJE AKTIVNOSTI: marec do junij

OPIS: Trajna zelnata rastlina. Stebla nima, zato listi spomladi odženejo neposredno iz rjavih korenik. Listi so svetlo zeleni, dolgi 40–100 cm in 25–70 cm široki. Mladi listi so zviti, ko se razprejo imajo valovito površino. Kmalu potem, ko odženejo listi, rastlina cveti. Zeleno betičasto socvetje, ki je dolgo od 3,5–12 cm, obdaja 10–35 cm dolg rumen tulec (ovršni list). Zmečkani listi in cvetovi imajo neprijeten vonj. Plod je zelena jagoda s po dvema semenoma. Rastlina se sprva razširja predvsem vegetativno, po nekaj letih pa tudi s semeni.

HABITAT: Ima široko ekološko nišo, potrebuje le vlažno rastišče. Uspeva na primer v vlažnih gozdovih, barjih in močvirjih, pa tudi v manjših potokih. Najbolje uspeva v tleh bogatih s hranili.

STATUS: Vrsta je bila vse do uvrstitve na seznam tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo, razmeroma pogosto na voljo v vrtnarijah in vrtnih centrih. Ker gre za trajnico, je vrsta zagotovo še prisotna na nekaterih zasebnih in javnih vrtovih. V nekaterih evropskih državah (Nemčija, Irska, Švedska, Velika Britanija) je lokalno prisotna, v nekaterih samo prisotna (Belgija, Danska), v nekaterih z nekaj primeri prisotnosti (Finska, Francija, Nizozemska, Norveška, Švica).

VPLIV: Ameriški lizihiton se lahko ustali na vlažnih tleh in tvori gostejše sestoje ter tako izrinja domorodne vlagoljubne rastline, predvsem mahove in šaše.

PODOBNE VRSTE: Azijski lizihiton, pegasti kačnik, laški kačnik, močvirska kačunka

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave