logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Ščetinasta perjanka
Pennisetum setaceum
Rastline


Ščetinasta perjanka


Cvet ščetinaste perjanke

SEZNAMI:        

IZVOR: tropska in V Afrika ter JZ Azija

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: širi se s semeni (veter, voda, človek, živali) in vegetativno

SOSEDNJE DRŽAVE: IT

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto (trajnica)

OBDOBJE AKTIVNOSTI: poletje, jesen

OPIS: Do 1,3 m visoka trava. Trajnica, a večjem delu Slovenije ni prezimno trdna. Listi so dolgi do 30 cm in široki do 3 cm. Rastline so lahko obarvane zeleno (od pozne jeseni naprej rjavo). Rdečkasto obarvane rastline pripadajo različnim gojenim oblikam (npr. Fireworks, Rubrum, Rubrum Dwarf), ki naj bi bili celo križanci med P. setaceum in P. machrostachys, P. x advena. Cvetovi so združeni v rožnato ali vijoličasto klasasto socvetje, ki meri 8–30 cm. Klaski imajo številne rese, ki so različno dolge in merijo od 12–26 mm, na sredini pa je ena izrazito daljša resa, ki meri 16–40 mm. Daljše rese imajo na spodnjem delu drobne dlačice.

HABITAT: Naseljuje predvsem odprte, vroče in suhe habitate, še posebej kamnita območja, lahko pa tudi peščene habitate ali cestne robove. Potrebuje malo oz. povprečno količino vlage. Odporna na sušo. Najbolje uspeva na osončenih, zmerno hranljivih in dobro odcednih rastiščih. Pojavlja se na kislih in bazičnih tleh.

STATUS: Pri nas se je ščetinasta perjanka do zdaj pogosto uporabljala kot okrasna rastlina za zunanje zasaditve v posodah in tudi na gredicah na javnih zelenih površinah. Kljub temu pri nas še ni podatkov o spontanem pojavljanju te vrste v naravi. Ker v večjem delu Slovenije ni prezimno trdna, bi se lahko trajno ustalila le na Primorskem.

VPLIV: Vrsta lahko oblikuje goste sestoje iz katerih izrinja domorodne rastline. Na takih območjih se pozimi poveča možnost požarov, saj se nadzemni deli rastlin posušijo.

PODOBNE VRSTE: Najbolj podobna je ozko sorodna lisičjerepa perjanka (P. alopecuroides, syn. Cenchrus purpurascens), ki ima nekoliko manj previsna socvetja, na spodnjem delu res pa nima dlačic. Na prvi pogled je podoben tudi kitajski trstikovec (Miscanthus sinenesis), ki je običajno višji, socvetje pa je pokončno, sestavljeno iz več latastih klaskov.

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave