logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Vodna hijacinta
Eichornia crassipes
Rastline


Vodna hijacinta


Cvet vodne hijacinte

SEZNAMI:        

IZVOR: J Amerika (tropski del)

PRVI PODATEK: še ni podatkov iz narave

POTI VNOSA: uvoz, transport in prodaja (rastlina za ribnike)

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, HU

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto, trajnica

OBDOBJE AKTIVNOSTI: poletje

OPIS: Je plavajoča vodna rastlina. Listi so mesnati, svetleče zeleni, narobe jajčasti. Listni pecelj je odebeljen z gobastim tkivom, ki je napolnjeno z zrakom in drži liste na vodi. Listi so navadno veliki okoli 15 cm, v ugodnih pogojih in obilici hranil pa dosežejo kar 1 m. Na bazi peclja je približno polovico manjši predlist. Posamična rastlina je sestavljena iz cca 10 spiralno razporejenih listov. Na bazi vsakega lista se razvijejo korenine, ki tvorijo gost 20−60 cm dolg preplet. Socvetje, ki se razvije na do 50 cm visokem poganjku, ima 8−15 sedečih vijoličastih cvetov velikosti do 4 cm. Vsi cvetovi se odprejo istočasno v nočnem času, so odprti le en dan in nato uvenijo.

HABITAT: S hranili bogata jezera in reke, s temperaturo med 28 in 30 °C, s pH med 6.5 in 8.5, in slanostjo pod 2 %. V Evropi le potoki s toplimi izviri.

STATUS: Trenutno ni prisotna, lahko pa bi uspevala v naravi v toplih izvirih in ponekod na Primorskem.

VPLIV: V ustreznih podnebnih razmerah se vodna hijacinta hitro razširja in gosto prekrije vodno površino. Zaradi spremenjenih ekoloških razmer so prizadete domorodne rastline, nevretenčarji, ribe in vodne ptice. Gost rastlinski pokrov ovira rečni promet in zmanjšuje pretok vode, kar lahko poveča poplavno ogroženost. Ob razpadanju velike količine rastline se zmanjša nasičenost vode s kisikom, poveča pa se količina hranil, kar sproži bujno rast alg.

PODOBNE VRSTE: Limnobium spongia (v SLO še ni prisotna)

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave