logo_projekt

Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje
za invazivne tujerodne vrste v gozdu

Spletni portal Invazivke

Javni podatki Naročanje Seznam tujerodnih vrst Strokovnjaki Statistika najdb    Prijava Registracija
Japonsko kosteničje
Lonicera japonica
Rastline


grm


list


cvet


japonsko kosteničje

SEZNAMI:        

IZVOR: Vzhodna Azija (Japonska, Kitajska, Koreja)

PRVI PODATEK: 1960

POTI VNOSA: okrasna rastlina

SOSEDNJE DRŽAVE: IT, AT, HU, HR

OBDOBJE ZAZNAVNOSTI: celo leto

OBDOBJE AKTIVNOSTI: 5,6,7

OPIS: Ovijalka z nasprotno nameščenimi suličasto-jajčastimi listi, ki so pri dnu prisekani ali srčasti, dolgi 3–6 cm, s kratkim pecljem, zgoraj temnozeleni, spodaj nekoliko svetlejši, včasih spodnji globoko pernato krpati (kot pri hrastih). Cvetovi paroma na skupnem peclju v zalistjih vzdolž vej, venec dolg 3–5 cm, belorožnat (pozneje rumen) in dlakav. Plodovi so črne jagode, pri dnu paroma zrasle. Razmnožuje se vegetativno in s semeni.

HABITAT: Neredko gojena kot okrasna vzpenjavka, podivjana na ruderalnih rastiščih v okolici človekovih bivališč, grmišča, gozdni robovi. Invazivna na Primorskem, v spodnji Vipavski dolini in Istri.

STATUS: Pogosta v zahodni in jugozahodni Sloveniji in se še širi. Razširjajo jo ljudje z zemljo iz ruderalnih rastišč, ptice pa raznašajo sočne plodove.

PODOBNE VRSTE: Domorodni kovačnik (Lonicera caprifolium) ima zgornje liste zrasle in povsem objemajo steblo, v njihovem zalistju pa so skupine po 6 cvetov. Na drugih delih vejic cvetov ni. Plodovi so rdeče jagode. Po enakih znakih ločimo tudi domorodno etrursko kosteničje (Lonicera etrusca), ki uspeva pri nas v Primorju.

Podobne vrste

•  Kovačnik
Lonicera caprifolium

Znaki: a) list, ki niso zrasli, so eliptični do narobe jajčasti in na vrhu topi; b) zgodnji listi so na bazi zrasli in objemajo steblo; c) cvetovi v skupinah po 6 le v zalistju parno zraslih zgornjih listov

 
Pogoji uporabe Piškotki Statistika obiskov ISSN 2536-2720 Skrbnik strani Projektna stran Povezave